Wiki


Tak-Çalıştır
(Plug and play; PnP), genellikle bilgisayarlarda sisteme bağlı olan bir donanımın herhangi bir ayarlamaya ihtiyaç olmaksızın donanımın sürücüsünün otomatik olarak sisteme yüklenmesi anlamında kullanılan terimdir. Genellikle bilgisayarların usb veya ps/2 portunu kullanan cihazlar için kullanılan bir terimdir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tak_%C3%A7al%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r




Telnet
Telnet, Internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilen bir TCP/IP protokolü ve bu işi yapan programlara verilen genel isimdir. Bağlanılan makineye girebilmek (login) için orada bir kullanıcı isminizin (İng:username) ve bağlantının gerçekleşebilmesi için bir telnet erişim programınızın olması gereklidir. Fakat bazı kütüphane ve herkese açık telnet bazlı web servisleri, bağlantı sırasında kullanıcı ismi (numarası) istemeyebilirler; ya da, kullanıcı isim ve parola olarak ne yazmanız gerektiği bağlandığınızda otomatik olarak karşınıza çıkar. Telnet, BBS (Bulletin Board Systems) sistemlere internet üzerinden erişimde günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Telnet erişim programları, günümüzdeki işletim sistemlerinin çoğunda işletim sistemi ile birlikte gelmektedir. Çok kullanıcılı işletim sistemleri (UNIX ve VMS) genellikle kullanıcılara metin tabanlı bir arayüz sunar ve bu sistemlerde tüm işlemler klavye vasıtası ile komut isteminden (command prompt) gerçekleştirilir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Telnet



Tampon Taşması
Buffer overflow güvenlik açıkları, bilgisayarın çıktığı ilk günlerinden bu yana var olmuştur, bugünde hala geçerliliğini korumaktadır. Çoğu internet solucanlarının yayılmasınada buffer overflow güvenlik açıkları sebep olmuştur.

C yüksek seviyeli bir programlama dilidir ancak programcının kod güvenliğinden sorumlu olduğunu varsayar. Bu sorumluluk derleyici üzerine kaymış olsada, ortaya çıkan binary, her değişken üzerinde bütünlük kontrolleri nedeniyle önemli ölçüde yavaş olacaktır. Programcı kontrolünü önemli bir seviye çıkarmak istiyorsanız bu durum dili zorlaştıracaktır.

C dilinin sadeliği programcının kontrolü ve çıkan programların verimliliğini artırırken, aynı zamanda programcı dikkatli değilse programlarda tampon taşması(buffer overflows)’na neden olabilir. Bir değişkene hafıza ayrıldığı andan itibaren, ayrılan bellek alanı için uyum sağlar. Programcı programın çökmesine neden olacağını bilse bile 8 bayt tahsis edilmiş alana 10 bayt veri girmek isteyebilir. Tahsih edilen alana 10 bayt girilen verinin 2 bayt fazla olmasından dolayı tampon taşmasına neden olacaktır. Buda programın kilitlenmesi veya sonlanması demektir.
http://lifescratchpad.wordpress.com/2010/12/26/buffer-overflowstampon-tasmasi/




Terabayt
Terabayt, dijital bilgide kullanılan bayt biriminin bir katsayıdır. Ön ek olan tera, 1000'in dördüncü kuvvetini temsil eder ve SI birim sisteminde 1012 anlamına gelir, ve bu nedenle bir terabayt bir trilyon baytdır. Terabaytın birim simgesi TB′dir.
1 TB = 1000000000000bayt = 1012bayt = 1000gigabayt.
İlgili bir birim olan, tebibayt (TiB), ikili sayı sistemini kullanır ve 1024'ün dördüncü kuvvetini temsil eder. Bir terabayt ikili sayı sisteminde 0.910 tebibayta veya 931 gibibayta eşdeğerdir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Terabayt



Tümleşik Yazılım
Tümleşik geliştirme ortamı (İngilizce: Integrated development environment, kısaca IDE), bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.
Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler:
Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü.
Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge.
Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı.
Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları.
En bilinen tümleşik geliştirme ortamlarına örnek olarak Eclipse, Microsoft Visual Studio, Code::Blocks, Dev-C++, Anjuta, KDevelop, NetBeans gibi ortamlar verilebilir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCmle%C5%9Fik_geli%C5%9Ftirme_ortam%C4%B1


http://www.tbd.org.tr/index.php?sayfa=sozluk&mi1&tipi=ara&harf=A&arama=t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sitemiz

Yazılar